Jump to content
Sign in to follow this  
admin

Panduan Menanam Tomato Melalui Biji Dalam Pasu Berbuah Lebat Dan Subur. Begini Caranya...

Recommended Posts

to.png

Tomato merupakan sejenis tumbuhan yang mudah ditanam dan cepat berbuah, ia adalah tanaman yang berbuah hanya semusim. Buah tomato boleh di beli di mana-mana pasaraya dengan harga yang murah.

Buah tomato mempunyai pelbagai khasiat dan kebaikan antioksidan semula jadi yang baik untuk kesihatan tubuh badan. Selain itu, tomato mengandungi likopena yang boleh mengurangkan risiko beberapa jenis kanser dan penyakit jantung. 

Kandungan air yang tinggi lebih dari 90 % pada buah tomato menjadikannya sebagai ‘diuretic’ yang amat baik untuk mengalirkan toksin keluar daripada badan kita ketika berdiet. 

Korang kenalah rajin makan tomato kalau nak elak penyakit kanser ye...nak tanam pun tak susah, ikut je cara kat bawah ni. Korang tak perlu lagi beli kat pasar, jimat dan selamat duit poket korang!

Panduan Menanam Tomato Melalui Biji

2.png

Belah buah tomato kecil-kecil seperti gambar diatas

3.png

Letakkan sabut kelapa di bawah pasu atau tapak semaian untuk memudahkan air mengalir

4.png

Letakkan tanah kompos yang dicampur dengan sekam padi dan peatmoss

5.png

Letakkan hirisan tomato tadi keatas tanah

6.png

Timbus dengan tanah yang sama kemudian siram setiap hari

7.png

Selepas 15 hari, benih tomato dah mula bercambah

1.png

Pindahkan di pasu dan siram setiap hari, letakkan baja subur dan baja buah apabila pokok mula mengeluarkan bunga. Nak tanam terus di tanah pun boleh selain di pasu.

t.jpg

VETOM23465_3.jpg

Pruning-3-1.jpg
Image: Citygreens.in
Tonton video di bawah dengan lebih jelas



Video: Home & Garden

Semoga bermanfaat buat semua pembaca blog PSP, janganlupa like page kami dan follow fb Donny bin Ien

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  



×
×
  • Create New...