Jump to content
Sign in to follow this  
admin

Panduan Cara Tanam Kangkung dalam Pasu dan Atas Batas

Recommended Posts

Kangkung adalah antara tanaman yang paling mudah ditanam. Kangkung ditanam melalui biji benih atau keratan batang.

Untuk pekebun rumah, saya lebih suka menanam guna biji benih. Jika kita ambil kangkung yang ada di tepi parit, itu perlu guna keratan batang.

Khasiat

Tentunya jika kita makan sesuatu sayur, dengan mengetahui kelebihan dan khasiat makanan tersebut kita akan termotivasi untuk makan. Walaupun begitu janganlah taksub sehingga yakin sayur ini adalah ubat segala ubat. Tidak. Sayur ini adalah makanan yang wajib ada di atas pinggan makan.

Pelbagaikan makan sayur agar diet harian kita pelbagai. Barulah itu namanya pemakanan sihat.

Maklumat Botani

Nama Melayu: Kangkung

Nama Inggeris: Water spinach

Nama saintifik: Ipomea aqutica

Keluarga: Convolvulaceae

Varieti

Terdapat dua varieti kangkung iaitu kangkung daun lebar dan kangkung daun tirus. Bergantung kepada minat, saya lebih suka kangkung daun tirus. Rasanya lebih rangup dan manis. Manakala daun lebar lebih sesuai masak celur.

Penanaman atas batas

Untuk menanam kangkung, saya bahagikan kepada dua jenis penanaman. Pertama menggunakan batas.

Kita boleh buat garisan seperti parit dan mula tabur benih.

Atau kita buat jarak sekitar 10cm dan masukkan 1-2 biji benih.

Penyediaan batas

Kangkung sesuai ditanam di atas batas berbanding tiada batas. Hal ini bagi memudahkan pengurusan. Buat batas dengan ketinggian 15 cm, lebar 1m dan panjang 4-5 m. Kesesuaian panjang ini bergantung kepada keluasan tempat kita berkebun.

Selepas itu kita buat lubang dengan kayu. Kedalaman lubang biarlah 3-5 cm. Seterusnya masukkan 1-2 biji benih kangkung. Kambus lubang.

Siraman perlu dibuat sebanyak dua kali sehari agar benih sentiasa dapat air.

Penjagaan

Rumpai

Rumpai memang sentiasa menjadi masalah kepada kebun. Ya rumput atau lebih spesifik rumput. Tak tahu celah mana mesti ada je rumput tumbuh di atas tanah kita tanam. Arrgg. Geram. Tapi nak buat macam mana. Cabut sahajalah guna tangan.

Kalau rajin, kita buatlah sungkupan. Itupun kalau ada bahan-bahannya. Paling senang sungkup guna surat khabar. Kalau nak lagi bagus, dapatkan jerami padi. Tapi… hidup di bandar, apakan daya manalah nak ada sawah padi terbentang luas di tepi rumah.

Surat khabar pun belum tentu ada dengan perkembangan dunia media sosial ini. Uhh. Terpaksa la pasrah cabut rumput guna tangan. Sob sob.

Pembajaan

Ingat ya, pokok ini memang untuk kita makan. Tapi pokok juga perlu makanan. Ha, apakah makanan pokok melainkan baja.

Saya bahagikan kepada dua jenis pembajaan. Jika ingin gunakan baja kimia, eloklah kalau kita guna baja sebatian NPK hijau (15-15-15). Jika baja organik pula, elok jika guna baja tahi ayam atau kompos. Bubuh sekitar benih setiap 2 minggu sekali.

Kawalan serangga perosak

Kita bernasib baik apabila menanam kangkung. Betul. Kangkung ini jarang serangga datang kacau. Pernah lah jug saya tanam ada lalat putih hinggap di bawah daun. Tapi kangkung saya tetap membesar dengan juara. Kalau kita cukup beri baja, air dan cahaya, insya-Allah pada masa tuai kita akan tuai dengan gembiranya.

Jika ada pun, serangan masih boleh dikawal. Kalau rosak dua tiga helai daun, janganlah kita berkisah sangat. Biarlah berkongsi rezeki dengan belalang.

Penuaian

Setelah 4-5 minggu, kangkung sudah boleh dituai. Terdapat dua cara untuk menuai kangkung. Anda boleh terus mencabut kangkung dan membersihkan akarnya sebelum dibawa ke dapur. Kedua, anda boleh potong sehingga 5 cm dari pangkal. Dengan ini kangkung boleh tumbuh semula. Tetapi perlu tahu bahawa pertumbuhan kedua ini akan menghasilkan kangkung yang lebih kecil dan berdaun lebar.

Tanam Dalam Pasu

Untuk penanaman dalam pasu, sediakan campuran tanah yang berkualiti seperti yang telah saya tuliskan.

Untuk pasu dengan diameter 20 cm, kita boleh tanam dalam 4 lubang. Satu lubang boleh letak 1-2 biji kangkung. Jadi kita akan dapat tuai 8 batang kangkung. Cukuplah untuk makan sehari bagi keluarga kecil. Betul tak?

Pembajaan paling saya suka guna kompos. Tabur kompos selepas tanam benih dan setiap minggu sekali. Tabur sekitar 1-2 sudu makan sudah memadai untuk satu pasu. Selepas itu siram.

Cara tuai sama macam bahagian penuaian. Tak perlu saya ulang dua kali, okay?

Resipi

Ini untuk sesiapa yang tiada idea kangkung boleh masak apa. Saya himpunkan dalam satu artikel. Senangkan? Ini hanya untuk idea. Kalau nak tahu lebih boleh google cara masak.

Kangkung masak belacan

Kangkung celur

 

Ha, ada apa nak tambah lagi? Jom komen.

The post Panduan Cara Tanam Kangkung dalam Pasu dan Atas Batas appeared first on Kebun Bandar.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  ×
×
  • Create New...