Jump to content
admin

DURIAN MALAYSIA PREMIUM

Recommended Posts

Ahkheng1a.jpg
DURIAN (Durio zibethinus) merupakan jenis buah bermusim yang luas di tanam di Malaysia semenjak dahulu lagi. Pokok durian yang tumbuh tinggi akan berbuah pada musimnya dari bulan lewat Mei sehingga September setiap tahun dimana ia dipasarkan untuk pasaran domestik, eksport dan juga diproses untuk pelbagai produk berasaskan durian. Terdapat seluas 72,464 hektar tanaman durian pada 2018 dengan jumlah penghasilan sebanyak 251,910 metrik tan (Sumber: Booklet Statistik Tanaman, Jabatan Pertanian Malaysia 2018). Kawasan utama penanaman durian di Malaysi aterletak di Negeri Pahang (18,293 hektar) diikuti dengan Johor (15,630 hektar) dan juga Sarawak 10,431 hektar). Bagaimana pun dari segi rekod pengeluaran buah durian Negeri Johor masih merupakan pengeluar terbanyak pada 2018 dengan jumlah pengeluaran sebanyak 52,272 metrik tan dan banyak buah yang di eksport ke Singapura. Kawasan di Daerah Muar dan Daerah Tangkak sahaja sudah mempunyai keluasan melebihi 12,000 hektar dengan jenis buah durian premium seperti Musang King (D197), Hajah Hasmah/IOI (D168), D24, Durian Tembaga dan beberapa lagi. Pemilik durian komersil kini kebanyakannya telah pun menukar durian lama kepada varieti baru terutama usang King dengan menanam anakpokok baru atau pun melakukan melalui Cantuman Dewasa (Matured Budding). Pokok lama yang sudah tinggi dan berbatang besar akan dilakukan cantuman dewasa dengan mengunakan baka durian premium sehingga sebahagian besarnya sudah menjadi pokok durian premium. Pasaran durian kini menjadi lebih berdaya saing apabila negera China telah meluluskan pengeksporan 'whole fruit' buah durian kenegara tersebut setelah protokol diluluskan beberapa tahun lepas. Apa pun kini penulis blog dapati kualiti buah durian lebih baik daripada dahulu apabila amalan agronomi pemilik dusun durian mengamalkan pakej amalan teknologi moden. Antaranya seperti penggunaan baja berkualiti, kawalan perosak dan penyakit, pemasangan sistem pengairan dipokok, aktiviti menandakan pokok untuk 'tracebility' dan juga mendapatkan persijilan MyGAP atau MyOrganik. Artikel malam ini dalam blog "Anim Agro Technology" saya paparkan megenai status durian Malaysia yang menuju kearah durian premium dengan kadar yang lebih tinggi dimasa akan datang.

Ahkheng1xz.jpg
Bernama dengan beberapa buah akhbar tempatan menulis artikel bertajuk 'Durian Kita Premium' dimana kini durian dari Malaysia dilaporkan akan kekal menjadi pilihan dan rebutan dalam kalangan rakyat China yang dipacu permintaan lebih kukuh terhadap raja buah itu. Berita ini adalah memetik kepada kenyataan Penasihat Komersial di Kedutaan China di Malaysia, Shi Ziming dimana kini minat rakyat China terhadap durian tetap tidak berkurang meskipun rantaian bekalan di Malaysia terjejas sedikit pada awal tahun 2020 akibat pandemik Covid-19 dan kesan dri Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) yang berlaku. Dakwa beliau lagi dimana Durian Malaysia jadi pilihan pembeli di China untuk dijadikan hadiah premium kepada rakan dan keluarga dan ia merupakan hadiah yang amat dihargai dikalangan mereka. Beliau nyatakan dimana keunikan pada tekstur dan rasa durian Malaysia tiada tandingannya di dunia maka buah ini akan dipilih dan selalunya dibeli sebagai hadiah untuk keluarga dan rakan. Pengalaman penulis blog semasa mengikuti rombongan YB Menteri Pertanian ketika itu di Nanning, China pada 2017 memang penulis juga boleh mengesahkan dakwaan ini kerana melihat bagaimana sambutan penduduk Nanning yang sanggup berbaris sepanjang lebih 3 km untuk menikmati durian Musang King. Mereka menyatakan durian dari Malaysia lebih manis, aroma kuat dan 'rasa yang tidak boleh dilupakan' setelah ujirasa tersebut berbeza dengan durian import dari Thailand. Perbezaan ini kerana durian dari Malaysia masak gugur (full ripenig stage) sementara durian dari Thailand adalah dipetik dari pokok.

Ahkheng1xe.jpg
Dilaporkan dimana China mengimport 600,000 tan durian bernilai AS$1.7 bilion (RM7.24 bilion) pada tahun 2019. Apa pun dari penelitian penulis blog jumlah tersebut hanya kurang daripada 2% daripada jumlah import durian ke negara China. Thailand mendominasi pasaran durian di negara China sehinga melebihi 93% pada tahun 2019 dengan menghantar durian jenis Munthong, Chanee dan Kanyou. Malaysia pula setakat ini hanya menghantar jenis durian Musang King sahaja yang merupakan durian premium dari negara kita.  Eksport durian dari Malaysia menyumbang peratusan kecil di pasaran China akan tetapi ia menerima harga yang agak baik disana.Dilaporkan dimana setakat ini edaran bagi durian Malaysia hanya terdapat di beberapa bandar utama di China dan hanya boleh dibeli melalui platform dalam talian. Penulis blog yang ada ikuti prosedur penghantaran durian Malaysia ke China memang melalui laluan sukar untuk mempastikan perjanjian protokol pengeksportan durian Malaysia sehingga selesai dan memang rumit caranya. Kini selain daripada penghantaran 'whole fruit' telah dibenarkan menghantar dalam bentuk 'durian paste' dan 'frozen durian'. Telah ada perkhidmatan kapalterbang yang khusus untuk menghantar durian segar ke China bermula tahun 2018 lagi oleh pihak pengeksport durian tempatan kita. Perkhidmatan ini dilakukan bersama diantara Persatuan Pengeksport Durian Malaysia dengan usahawan terkemka daripada China.

Ahkheng1xf.jpg
Dalam pada itu menurut laporan statistik Kedutaan China dimana dilaporkan ada mengimport 3,200 tan isi durian sejuk beku dan pes dari Malaysia berjumlah AS$41 juta pada 2018. Tinjauan penulis blog ke kilang memproses durian di Raub pada 2019 mendapati dimana Pes Durian Musang King Sejuk Beku di Raub, Pahang seberat 2 kg berharga RM200/pek dimana isi durian D197 ini mengandungi 15-18% isi buah setiap biji. Bagi pes durian kampung pula ia dijual dengan harga sekitar RM150/pek ke China dan USA.  Kelulusan mengeksport durian dalam bentuk biji (whole fruits) ke China dilaporkan bermula pertengahan 2019 mencetuskan lonjakan eskport berjumlah 7,700 metrik tan (termasuk isi dan pes) pada tahun lalu bernilai AS$67 jutaWalaupun berlaku wabak pandemik Covid19 di China dan penghantaran berlaku di luar musim dilaporkan dimana  eksport durian Malaysia ke China pada suku pertama 2020 sama dengan tempoh sebelumnya iaitu AS$ 22 juta iaitu trend yang tersu meningkat. Perkara ini menunjukkan yang eksport durian Malaysia ke China tidak terjejas meskipun pada luar musim. Shi berkata penjualan durian di Malaysia meningkat 10 kali ganda menjelang akhir Mac lalu berikutan promosi platform buah segar e-dagang China, FreshHema dan mencecah RMB4.35 juta (RM2.62 juta) di platform makanan bawa pulang, Meituan Waimai pada 20 Mei lalu.

Ahkheng1c.jpg
Dalam pada itu menurut Presiden Persatuan Peladang Makanan Malaysia (Bahagian Belia), Francis Hong mendakwa dimana eksport durian ke China pada masa ini menyumbang hampir 80 peratus-bekalan baharu untuk musim (Mei hingga Julai atau Ogos)-dijangka meningkat dan dapat memenuhi permintaan pasaran China. Seperti sektor lain, kita terkesan dengan penularan wabak Covid-19. Tetapi sekarang keadaan semakin baik dan dengan musim baharu bermula, kami harap dapat menuai hasil yang banyak, tetapi (pengeluaran) kali ini bergantung kepada cuaca. Menurut Hong lagi dimana pasaran durian Malaysia di China hanya 10 peratus dan dijual di Shanghai, Guangzhou, Guangdong dan Beijing. Malaysia hanya mengeksport durian premium ke China-termasuk Musang King yang terkenal seperti varieti Durian D168 (101) dan varietu durian D24Dianggarkan sekilogram Musang King boleh menjangkau harga bermula daripada RMB200-RMB300 (RM120-RM180)Seorang usahawan bernama Fred Lim juga mengatakan walaupun pengeluaran dan penjualan duriannya terjejas akibat wabak, beliau tetap optimis dan yakin keadaan akan pulih tidak lama lagi. Beliau mendakwa wabak Covid-19 awal tahun ini dan Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) menyebabkan aktiviti perniagaan duriannya merosot 50 peratus, sementara pendapatannya berkurang dari RM5 juta sebulan sebelum ini kepada RM2.5 juta. Lim mula mengeksport isi dan pes durian ke China sejak 2010. Pengeluaran terjejas teruk, semoga keadaan akan pulih seperti biasa. Saya juga berharap MITI (Kementerian Perdagangan Antarabangsa dan Industri) dan Kementerian Pertanian dan Industri Makanan akan menganjurkan misi perdagangan ke China tidak lama lagi supaya kita dapat menyertai dan memanfaatkan pasaran yang lebih besar di sana. Semuga artikel inii memberi info berguna kepada semua pembaca blog anim agro technology kali ini. Wasallam!!!...
Ahkheng1r.jpg
siam1f.jpg
DURIAN MALAYSIA... PREMIUM DIA...
MUSANG KING... IA VARIETI UTAMA...
HARGA MAHAL... DIHANTAR KE CHINA...
POTENSI BAIK... PASTIKAN BERJAYA...

By,
M Anem,
Senior Agronomist,
Precint 11, Putrajaya,
WP Putrajaya,
Malaysia.
(7 Zulkaedah 1441H).

Share this post


Link to post
Share on other sites

Dean Peters from Muncie was looking for essay about post-traumatic stress disorder

Gilberto Wolfe found the answer to a search query essay about post-traumatic stress disorder
essay about post-traumatic stress disorder500x500.jpg

essay erudite
secret sharer essay questions
personal experience in research paper
dr parker quotes essay
animals testing pros and cons essay
dream house essay conclusion
top persuasive essay
essay food junk
schizophrenia case study quizlet
5 elements of writing an essay
essay on personality development in malayalam
what makes us moral jeffrey kluger essay
research paper by levinthal
elements of formal essay
describe the classroom - essay
sailing college essay
book report on the book the help
write thesis on
pudovkin on editing essay
divide and classify essay
explanation essay worksheets
ap bio photosynthesis essay
is google making us stupid essay response
photosythesis are
good tok essay
essays death of a salesman
customer care essays
the doctor movie essay
democratic peace thesis
future science technology essay
technology invasion of privacy essay
beautiful essays nature
essays on citizen journalism
foreign service personal essays
phd thesis dedication page
adolescence is the best period of life essay
english essay school holiday
research paper immanuel kant
what is a good thesis statement for special education
remove thesis wordpress theme from diythemes
english masters thesis
thesis about nursing process
mla essays format
custom essay online papers
kkk klan and dissertation
two page essay outline

Share this post


Link to post
Share on other sites

Share this post


Link to post
Share on other sites

Kolton Fox from Victoria was looking for popular university essay proofreading site for mba

Evan Martin found the answer to a search query popular university essay proofreading site for mba
popular university essay proofreading site for mba500x500.jpg

essay writing service
problem solving ideas
resume for sales job with no experience
pwc business plan pdf
research papers on gold etf
reconciliation clerk resume
resume for bartending with no experience
research proposal on computerized accounting system
resume achievements for freshers
q c civil engineer resume
popular phd essay ghostwriting service usa
professional ghostwriter website for school
professional college critical analysis essay advice
positive words to p
rancher resume
professional college essay writer services ca
professional scholarship essay writer for hire for school
resume enclosure on cover letter
research papers on teamwork
project manager it sample resume
professional curriculum vitae ghostwriting website gb
resume collection download
problem statement in research proposal
professional resume layout 2011
probation officer resume format
reflective essay on reading
popular masters biography samples
professional best essay editor website for masters
proposals essays topics
popular presentation writer sites usa
resume for dental hygienist
popular ghostwriters sites
poultry production business plan
popular essays editing for hire for university
resume for shipping and recieving
promotions cover letter sample
professional medical assistant term paper
qualities for a cover letter
professional scholarship essay on civil war

Share this post


Link to post
Share on other sites

Mohammed O'Connor from Hillsboro was looking for free resume samples for registered nurses

Brody Daly found the answer to a search query free resume samples for registered nursesfree resume samples for registered nurses500x500.jpg

write my essay
free human resource resume examples
examples argumentative essays ap english
essay citation mla format
essay moral political seneca
essay on much ado about nothing beatrice and benedick
essay on american dream death of a salesman
from max weber essays in sociology download
essay on projector
free resume writing information
essay on rights of students
graphic design internship resume sample
essay on i have a dream speech
essay online bad
health and safety thesis topics
essay do you personally prefer reading a book or seeing a film on it
example of comparison/contrast point by point essay
essays on macbeth-power
george orwell english language essay
essay typing website
essays on designer babies
george orwell essay arthur koestler
forwarder business plan
free write essay
examples of research proposal essays
free sample resume for property manager
grade outline paper research sixth
essay on wife of bath canterbury tales
free essay services
essay on mobile phones should be banned in colleges
formatting style apa (american psychological association)
good employment goals for resume
followup email after resume sample
essays university
essay on causes and effects of global warming
essay supporting evidence
essay on the topic advanced construction and building technology
essay for admission to pharmacy school
goblet of fire book reports
essay on problems of hacking and cyber security from internet
essay about hunger in africa
go ask alice essay 22k univ college 89 zw762c filmbay p001 edu0 17u7 university html
girls against boys thesis statement
hartz horowitz thesis
essay gender equality

Share this post


Link to post
Share on other sites

Schuyler Bryant from Las Cruces was looking for professional critical analysis essay writing website online

Schuyler Reed found the answer to a search query professional critical analysis essay writing website online
professional critical analysis essay writing website online500x500.jpg

essay writing service
popular ghostwriting services for university
professional bibliography writers service for school
popular dissertation proposal writers websites for phd
quality control specialist resume
rba essay competition 2011
reflective editor website
resume drop out college
purchasing manager resume acheivements
professional personal essay editing site for phd
professional curriculum vitae editor site for school
popular research proposal writing site for school
resume for aviation electronics technician
popular school essay proofreading sites for phd
professional definition essay ghostwriter service usa
respect of diversity essay
professional admission essay ghostwriter sites uk
popular report writing services for mba
professional speech proofreading service uk
professional critical essay writing sites for university
resume examples for bouncer
research papers on a solar oven
resume examples for security
popular masters essay writing for hire gb
pregnancy essays free
practice manager cover letter sample
popular writer services online
professional problem solving ghostwriter service for school
reflective essays on family
popular papers writers websites ca
professional dissertation hypothesis ghostwriting sites ca
popular dissertation introduction writing for hire
professional thesis proposal editor for hire for masters
professional descriptive essay writers sites online
professional dissertation chapter writing service for university
professional article review proofreading websites for phd
popular resume writer website
professional article review editor websites online
professional curriculum vitae ghostwriter sites
popular homework editing site for university
professional mba cv samples
resume format for sap fico
prison resume samples
project how to write
research papers topics
professional letter ghostwriters sites for college
professional rhetorical analysis essay writers site for masters
process of writing literature review

Share this post


Link to post
Share on other sites

Lawrence Barker from Anaheim was looking for best resume proofreading for hire for university

Mathew Atkins found the answer to a search query best resume proofreading for hire for university
best resume proofreading for hire for university500x500.jpg

write my paper
bring back flogging analysis essay
ap language argumentative essay
argumentative essay on plastic surgery essays and term papers
bibliography means
best school essay ghostwriter for hire gb
best resume writing services in atlanta ga
breakfast club andrew clark essay
best movie review writing service for masters
best movie review writer for hire for university
blank book report abc teach
best critical thinking ghostwriting services
best annotated bibliography ghostwriting site uk
answers to math homework for free
best case study ghostwriting website
best dissertation conclusion writers site uk
apa research paper executive summary
business data analyst cover letter
best dissertation abstract writing website for college
best creative writing ghostwriter websites gb
best case study writers service for school
ap u s history essay answers
admission essays to colleges
best content writing website for college
benefits of vocational education essay
best article writers service us
aqa english language as coursework
best dissertation introduction editing services for university
best it resume objectives examples
amy boesky boston college
best thesis ghostwriter websites for mba
2007 ap lang synthesis essay
analytical essay autobiography malcolm x
buen resume
a separate peace thesis examples
best cheap essay editing sites au
being the only child personal essay
ap micro essays
apa dissertation table of contents example
best thesis proposal ghostwriters service
1984 psychological manipulation essay
albert camus essay topics
aml business analyst resume
attractive fonts for resume
airport station attendant resume
best admission paper writing service uk
advanced higher modern studies dissertation
best book review editing for hire for university
best phd thesis statement topic
best university essay ghostwriting services us
academic writing for graduate students 2nd edition download

Share this post


Link to post
Share on other sites

Anton Roberts from Greenville was looking for professional definition essay ghostwriters sites usa

Kareem McKenzie found the answer to a search query professional definition essay ghostwriters sites usa
professional definition essay ghostwriters sites usa500x500.jpg

essay writing service
resume controller
popular expository essay ghostwriter services for phd
professional dissertation hypothesis ghostwriters website uk
property development dissertation ideas
proofreading essay practice
referencing a web page in an essay
professional bibliography editing services for masters
professional course work ghostwriter service us
resume free page
professional research proposal ghostwriting for hire au
published thesis from university of south africa
recruitment campaign essay
resume innovation
research proposal editing service us
popular thesis editor websites gb
renaissance research paper thesis
resume from the military
professional critical essay writing website au
professional thesis writing service usa
quoting lines from a poem in an essay mla
pro animal experimentation essay
resume examples restaurant management
proper formatting for a scholarship essay
resume cadeil free drama
research paper henry ford books
professional literature review writer sites ca
popular masters essay ghostwriting for hire au
quantity surveyor mechanical resume
professional definition essay writing service
post doc research proposal sample
resume keep it to one page
professional university essay writing website for mba
popular term paper editor services ca
resume install of netware 6 5
proper cover letter salutations
popular dissertation methodology ghostwriter sites for masters
professional thesis ghostwriting service for phd
real analysis ii homework solutions
psychiatrist resume samples
publishing humor essays
resume cover letter
professional resume writing london ontario
resume hyphenated
put thesis term paper
popular problem solving ghostwriting for hire for mba
problem solving ghostwriting services online
resume 10 key by touch

Share this post


Link to post
Share on other sites

Angelo Griffin from Nashua was looking for book essays love

Troy Andrews found the answer to a search query book essays love
book essays love500x500.jpg

write my paper
amazon investment thesis
ap biology past essay answers
best persuasive essay writers service for masters
1916 easter rising essays
a2 edexcel history coursework mark scheme
autobiography essay example for high school
another word for resume and cover letter
bidding cover letter sample
best article ghostwriters websites for school
admission essay proofreading site au
best dissertation chapter ghostwriters website for mba
best critical analysis essay editing services for phd
best essay editing websites au
article example
best persuasive essay ghostwriters site for masters
best blog writer websites for mba
best blog editing services for masters
business plan for a vending machine business
best scholarship essay ghostwriting service for college
best thesis statement writer website au
argumentative animal essay topics
best school critical essay topics
best presentation writing service for phd
best mba college essay ideas
best professional writing services
best expository essay writing site for masters
best course work ghostwriter services for phd
advantages disadvantages of technology free essay
business plan for doggy daycare
audre lorde power essays
best minesweeper analogies homework
bacon essay francis
argumentative writing sites online
best blog post writers service ca
best college essay writers services for university
anthem ayn rand essays
best masters essay writing service for phd
about kamarajar in english essay
best essays writers websites gb
blog editor site gb
all the things you need to write a story
africa essay competitions 2006
apa format referencing thesis
best cover letter ghostwriter sites
automatic essay grading using text categorization
bismarck research paper

Share this post


Link to post
Share on other sites

Kenneth Green from Odessa was looking for professional reflective essay writing for hire for school

Deshaun Bird found the answer to a search query professional reflective essay writing for hire for school
professional reflective essay writing for hire for school500x500.jpg

essay writing service
popular research paper ghostwriting website for university
resume html code format
reasons to ban homework
professional persuasive essay writers services
professional application letter writers websites for college
professional homework writer services au
research design for dissertation
professional home work ghostwriting website au
pursuasive essay ou
professional blog ghostwriters sites for mba
popular literature review proofreading services usa
popular dissertation proposal editor service usa
resume and oklahoma and and c
professional report ghostwriter site for masters
professional bibliography ghostwriter service ca
professional university essay proofreading website
professional reflective essay ghostwriting sites for university
popular scholarship essay writer for hire for university
psychology college essay
research paper on probability middle school
professional descriptive essay writing service usa
proper page layout for an essay
popular problem solving writer websites for mba
professional dissertation methodology editing sites us
resume de la gloire
resume for gis internship
professional cv ghostwriter website gb
professional essay writers reviews
professional literature review editing sites au
principal resume example
professional research proposal editing services for mba
professional dissertation abstract writers sites online
resume cable technician
popular thesis proposal editor websites for school
project analyst res
resume foreman civil
restaurant night club bar business plan
popular dissertation editing services for college
resume de la morte amoureuse de theophile gautier
professional speech writer sites usa
resume headshot
professional resume writer site for masters
professional cv ghostwriting sites uk
resume 101 examples
popular resume editing sites for phd
resume cover letter template download
professional cheap essay proofreading services for college
raising driving age to 18 essay
pro and con essay rubric
qualifications for preschool teacher resume

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.
×
×
  • Create New...